29.6.10

Салтимбока с кайсии / Saltimbocca alle albicocche



Обичам дъжда и не съм си помисляла, че може да ми действа депресиращо. Но ето и това се случи , след като реши да влезе в трайна комбина с нетипично студеното време и надвисналото, сиво небе.
На човек му се налага да прибягва до различни тактики за оправяне на настроението - филми / футбол, книги, шопинг (при мен приключил с покупката на бански и джапанки :-) , надеждата умира последна )...и естествено една от най-безотказните стратегии - хубава храна и любимо вино.


Какво друго може да сгрее душата на запаления кулинар и да замени нацупеното слънце? Някой и друг вкусов експеримент в кухнята, разбира се :)
Това е рецепта, която изпробвах наскоро.Харесвам комбинацията на месо с плодове, така че въобще не се замислих.



Какъвто и вариант на салтимбока да си приготвите, крехките аспержи с фин вкус винаги ще бъдат една от най-подходящите гарнитури. Можем само да си пожелаем да се намират все по-често на щандовете, а не по изключение, както на мен ми изглежда ситуацията. Но да не се оплакваме и да гледаме чашата наполовина пълна. Все пак малко е по-добре от нищо.




Салтимбока с кайсии
4 порции

450 г свинско бонфиле
80 г прошуто=
4-5 кайсии, не много зрели
свеж майоран
1-2 скилидки чесън
100-120 мл сухо бяло вино
зехтин екстра върджин
сол и пипер

=ароматното прошуто е много важен елемент в цялата композиция, съветвам да не се заменя с друго

Разделете кайсиите на четвъртинки или осминки - според предпочитанията.Бонфилето, почистено от ципите и подсушено, нарежете на парчета с дебелина 8-10 мм.Сложете ги между два листа фолио за свежо съхранение и ги изтънете с помощта на дървено или метално кухненско чукче до дебелина 3-4 до 5 мм, като внимавате да не се разкъса месото.Подправете го със сол и пипер, сложете върху всяка част по едно парче прошуто, клонче майоран и резен кайсия.Прегънете на две, фиксирайте с дървена клечка.
Загрейте 6 сл зехтин, сложете скилидките чесън - намачкани и разполовени.След като се зачервят, отстранете ги.Запържете месото на силен огън от всяка страна до златисто (може да сложите и някой резен кайсия).Сипете виното, оставете да се редуцира.Разпределете готовите рула салтимбока и получения сос в индивидуални порции, комбинирайте със зеленчукова гарнитура.Сервира се веднага.Подходяща е чаша изстудено младо бяло вино.

адаптирана рецепта от ELLE-Italy

11 коментара:

  1. Е, Диди, направо останах без думи...Прекрасно пролетно-лятно предложение, много е вкусно и ароматно при теб, дори усещам аромата на прошутото...
    Винаги се отбивам с най-голямо удоволствие в кухнята ти.
    Снимките са прекрасни и въпреки лошото време и липсата на дневна светлина, са отлични :)

    П.П. Ей затва най ме е яд на дъжда, че не мога да снимам на дневна светлина без допълнително осветление.
    Хубава и прекрасна сряда :)

    ОтговорИзтриване
  2. Трябва да стискам зъби, че ха съм отворила уста, ха съм захапала някоя снимка :)))

    Чудесно предложение, много ми допада, а снимката с кайсиите е... мама миа :)

    ОтговорИзтриване
  3. Уаууу! Просто няма начин да я подмина - ефектна, нестандартна и отново поднесена с много стил.

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотна рецепта!
    Чудесно представяне!
    Много красиви снимки!
    Поздрави, Диди, а рецептата влиза в "чакащата" графа, това ще ми е по вкус :)

    ОтговорИзтриване
  5. Диди, и аз като Ина захапах едно :))
    А в комбинацията с плодове явно си приличаме!
    Слънчево настроение и използване на покупките по предназначение!

    ОтговорИзтриване
  6. Дани,радвам се,че ти е приятно при мен!
    Ина,Ивейн, ласкае ме вашето одобрение!
    Пепи,Дани,Хубаво е,че ви допада комбинацията!

    Благодаря на всички за хубавите коментари!
    Уютна вечер!
    :)

    ОтговорИзтриване
  7. Диди,
    благодаря ти за това удоволствие.
    Рецепта и изпълнение, аранжиране и презентация, впечатляващи снимки - очарована съм.
    Поздрав и усмихната, дори и дъждовна вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  8. Много красиво преставяне, Диди, а вкусът сигурно също е интересен при тези съставки. Поздрави и слънчеви дни!

    ОтговорИзтриване
  9. Диди, и рецептата и снимките са прекрасни! Много обичам комбинацията от месо и плодове :).
    Дано слънцето се върне по-скоро!
    Поздрави е приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен8 юли 2010 г., 22:45

    Скъпа ми братовчедке,много си добра в готвенето!Просто това е предната насока,в която си способна и както винаги,при това много!Всичко изглежда много вкусно,надявам се скоро да пробваме нещичко от твоята кухня(и по-точно някой сладкиш) Целувки :)))
    Стаси

    ОтговорИзтриване
  11. Дианка,Мира,Станимира,чудесно е когато оценяват това,което си направил по такъв начин.Благодаря ви за хубавата емоция!

    Стаси,мерси!За сладкиша - готово!Само си избери кой :-))

    ОтговорИзтриване