7.11.13

Бадемов кекс с тиква и канелена сметана



Много ни поглези тази година есента с циганското лято, което ни подари :) Tъй-като сме в седмицата на рождения ми ден, имам спомени и наблюдения за това  колко различно  е било времето  през годините в началото на ноември . Още пазя в съзнанието си толкова ясна картина за една отдавнашна сутрин с потънала в бяло София, и с онази позната тишина, носеща странното усещане за нереалност, които само обилно натрупал сняг може да предизвика.... Всичко се е сляло, не се вижда къде са улиците,  къде са тротоарите. Затичвам се да хвана автобуса,  за да не закъснея за училище и точно като по филмите с банановите кори, правя един  финт с всичките  познати, смешни движения в опит да запазя равновесие, после друсвам, разбира се,  не на страната със свободната  ръка, а на тази, която държи кутиите с бонбони.



Какво е оцеляло и как съм почерпила не знам, това ми се губи, но гледката на разкошната приглушена зимна картина в контраст с това как на завоя се мятам в преспите точно върху  бонбоните, е един от любимите ми  спомени зададе ли се поредния рожден ден. Особено, когато времето е топло, няма начин да не се връщам поне няколко пъти там, в онази сцена. И с носталгия, няма как, когато си задминал някое и друго десетилетие.... Но за времето, не това календарното,  ми беше думата, ето до вчера бяхме по къси ръкави още....


Пак направих дълга пауза в блога, а имам интересни рецепти за публикуване. Трудно ми е да се организирам добре. Завъртяха се ангажименти, напрежение, неприятности. Напоследък все повече се чудя дали  защитната стена срещу хорската лошотия, която се опитвам да си изградя е прекалено тънка, или  лошотията прогресивно се е умножила. Колкото и да искам да съм недосегаема, успява да ме докосне, огорчава ме.... Наистина, не знам кога толкова хора престанаха да бъдат човеци, и кой е виновен ....



За компенсация обаче, съм затрупана с бележки с много сърца и любов.  Децата, след като са били непослушни, ги пишат  и като извинение ми ги оставят навсякъде, сгънати, слепени, залепени...... И на рисунките им все по-хубава ставам ;),  коронясана ..... Готвенето  съвсем в буквалния смисъл стана забавно. Напоследък докато извършвам любимата за едни и омразна за други дейност, повтарям [по много, много, мнооогоо пъти] думички и стихчета за котаРаци, кРиещи се от мишки; за  пРипкащи катеРици и стРашни Раци. Скоро ще съм номер едно в скороговорките :) Въобще, редим думички с "Р" в тях до откат и помагам на Гери с домашните от логопеда. Хубавото в цялата работа е, че след няколко месеца посещения, още от началото на лятото може да произнася едно перфектно Р. В тази връзка, на който има нужда или резерви, мога спокойно да  препоръчам да се довери на методиката на  специалистите.



Както виждам, други неща ме вълнуват  в момента  и не знам да пиша ли нещо за рецептата все пак, или ще стане досадно. Общо взето всичко е ясно, а и само тикви напоследък около Хелоуин. На финала искам да ви кажа, че се готви нещо много интересно - на 8 и 9 ноември в Интер Експо Център/ София ще се проведе кулинарнoто събитие -  COOLinar . Не само наименованието е куул, но и програмата с  лекции заслужава внимание.








/


Кекс с тиква
за правоъгълна форма с размери на дъното 8х26 см

170 г тиква цигулка, почистена
200 г брашно + 1 с.л. за поръсване
2 ч.л. бакпулвер
щипка сол
100 г меко масло
180 г захар
3 яйца, М
2 с.л. бадемов или друг подходящ ликьор
1-2 с.л. смлени бадеми
2 с.л. филирани бадеми

Тиквата се нарязва на дребни кубчета с размер до 1 см и се  сварява за 10-12 минути на пара. Разстила се в широка чиния и се оставя открита да се изсуши леко, след което се поръсва и овалва с 1 с.л. брашно. Останалото брашно се пресява заедно с бакпулвера и солта.  Маслото и захарта се разбиват до пухкав крем. Прибавят се яйцата, едно по едно, всяко до пълно усвояване. Добавя се алкохола, след това и брашното, като не се разбива продължително, а само докато се усвоят съставките. Накрая се прибавя тиквата, разбърква се с лъжица ( може и по-смело да се разбърка, така част от парченцата ще се поочупят, но пак се получава добър резултат, макар и не с перфектен мозаечен разрез). С помощта на лъжицата се разстила в правоъгълна форма за кекс, облицована с хартия за печене, намаслена леко и поръсена със смлените бадеми.  Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 40-45 минути или докато пробна клечка излиза суха от сместа ( за първите 10-ина минути е добре да се включи и вентилатор). Гарнира се със сметана - заквасена или бита, с добавени на вкус пудра захар и канела.

П.П. Ако тиквата е нарязана по-едро, сварена или по-водниста, възможно е парченцата да се приплъзнат в долната половина на кекса.


12 коментара:

  1. Беше удоволствие да изчета публикацията - с всичко в нея. Грабвам парченце и нека да живее Р-то! ;)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. да, Ура за Р-то! Радвам се, че бързо се справихме :)
      Поздрави и от мен!

      Изтриване
  2. Много приятен десерт!
    Ще си го запиша и ще си го направя-благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  3. Мноогооо приятен пост и страхотна рецепта,която ще пробвам задължително:-)И аз напоследък се чудя относно"............. защитната стена срещу хорската лошотия, ......." и т.н.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ами май не сме само ние в чуденка
      10х!

      Изтриване
  4. Е, Диди, колко познати ситуации описа днес....
    И аз имам спомени от мои рождени дни, когато съвсем в края на октомври, правехме иглу от сняг с приятелчетата от улиците...а денс това лято навън....
    Как синът ми ходеше на логопед и за един месец се начуи да казва онова ясно и изразително РРРРР,...
    Как хората се превърнаха в богове и започнаха да решават съдбите на другите.... все познати истории. Само дето още никой не ме е коронясал така хубаво;))
    И понеже съм на тиквена вълна, кекса е вълшебен, както и снимките, разбира се.
    Много приятен пост, много!

    ОтговорИзтриване
  5. Мъхче, я виж ти, колко общи неща имаме :)
    И да нямаш корона на картинка, важното е, че със сигурност я има в мислите им.
    Кекса е семпъл, намирам приложения на тиквата, от която почти винаги имам, но време за по-пипкави работи не ми се намира.
    Поздрави!
    :)

    ОтговорИзтриване
  6. Диди, с огРРРРомно закъснение - честит рожден ден! Само най-хубави неща и все така да си затрупвана от сърца и любов :)
    Кексът ме грабна, но още повече ме грабна идеята за канелена сметана. И аз съм на тиквена вълна и си записвам рецептата!
    Хубав уикенд и сърдечни поздрави!

    П.П. Така и не се научих да казвам "Р" :)))

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте!
    Изненадващо и приятно място открих! Благодаря, Диди!
    Дори си позволих да публикувам една от снимките по-горе на фен страницата ни във фейсбук... с дължимото към автора, разбира се :) https://www.facebook.com/photo.php?fbid=619638158100713&set=a.289007911163741.70486.282107485187117&type=1&theater
    Поздрави,
    Тони

    ОтговорИзтриване