4.4.15

козуначено гнездо с марципанови яйца



Пъдпъдъчи яйца от марципан и какао съм правила и преди, но в по-малък размер. Сега са в естествена големина и разположени, там където им е мястото. Използването на бадемова паста с подобна цел, така декорирана, е отдавнашна хрумка, но тук се изненадах колко добре си пасна с вкуса на козунака. Възможно е да се дължи и на удачния избор на пълнежа му. Сушени черни череши, лешници и 70% шоколад е неизненадващо добра комбинация, на която малко марципан няма как да навреди ....



Този сезон имаше  хубави, сушени на дърва, черни череши и още по време на коледните празници  взех от тях, като през цялото време си знаех, че ще ги използвам за нещо, не съвсем ясно какво, но много вкусно. Бях замислила един шоколадов кейк с още други вълнуващи неща в него, но след поканата от Лидл да гостувам във великденския им каталог, ето че се наместиха в това гнездо. Независимо, че  времето беше малко, а сроковете - кратки, успях да експериментирам с тестото и в крайна сметка съм доволна от резултата. Получи се рецепта и комбинация, която минава в графа ~за редовно ползване~ ...



Хубава предпразнична неделя!
Честита Цветница!


козуначено гнездо

300 г бяло брашно
1 щипка сол
15 г свежа мая
120 мл прясно мляко
1 с.л. мед
1 жълтък от голямо яйце
1 с.л. олио
30 г краве масло, разтопено
60 г кристална захар
настъргана кора от 1 лимон

плънка:
30 г сушени черни череши
30 г черен шоколад - 70 % какаова маса
40 г белени лешници
30-40 г кафява захар
50 г меко масло
1 пакетче бурбонска ванилова захар, 10 г
марципанови пъдпъдъчи яйца:
100 г бадемов марципан
½ ч.л. какао на прах


Затопля се млякото и към него се добавя меда, като се разбърква, докато се стопи. Маята се натрошава в порцеланова купа, прибавят се 1-2 щипки брашно и топлото мляко. Купата се покрива с чиста кърпа и се оставя 8-10 минути, за да шупне маята. Брашното се пресява в голяма купа заедно със солта. Прави му се кладенче и в него се добавят захарта, лимоновата кора, жълтъка, олиото, маслото и млякото. Разбърква се енергично с дървена лъжица и сместа се прехвърля върху набрашнен плот. Замесва се еластично тесто, като, ако е нужно се добавя не повече от 20 г брашно. Тестото се поставя в намаслена купа, покрива се със стреч фолио и памучна кърпа. Оставя се на топло да втасва около 1 час или докато удвои обема си. Черешите се накисват за кратко в топла вода, отцеждат се, подсушават се и се нарязват на дребно. Шоколадът се наситнява, маслото се разбърква с ваниловата захар, 30 г от лешниците се нарязват на едри и дребни парченца, а останалите лешници се смилат фино. Фурната се включва на 180 градуса да загрява. Втасалото тесто се разточва на кора с размери 30-40 см и дебелина около 6 мм. Отгоре се намазва с маслото, като от него се оставят 1-2 ч.л. Равномерно се поръсват шоколада, черешите, смлените и нарязани лешници, и кафявата захар, от която се заделя 1 с.л. за поръсване. Кората се навива на стегнато руло по дългата страна, което с помощта на остър нож се разрязва на две половини, като единия край се оставя неразполовен. Двете половини се усукват с лека хлабина и се завиват на венец с 5-6 см отвор в центъра. Хубаво е черешите и по-едрите парченца шоколад да се промушат между под тестото, за да не изгарят при печенето. Намазва се с отделеното масло и се поръсва с останалата кафява захар. Прехвърля в тава, застлана с хартия за печене и се пече около 25-30 минути или докато придобие златиста коричка. Поставя се върху решетка, за да се охлади.

От марципановата маса се оформят малки яйца с размера на пъдпъдъчи яйца. С помощта на готварска четка се декорират с какаото, размито с малко вода до гъста каша. Поставят се в центъра на козуначеното руло, а при сервиране се нарязват на половини или на дискове.

опция: лешниците могат да бъдат предварително леко запечени на сух тиган, за да се подсили ароматът им.


15 коментара:

  1. Великолепно, какво да кажа повее! Само мога да се възхищавам на такива красоти. :)
    Светли празници, Диди!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери!
      Много празнично и предпразнично настроение и от мен!

      Изтриване
  2. Красиво и стилно поднасяне......Честит празник!

    ОтговорИзтриване
  3. Диди, заинтригува ме с тези сушени череши!
    Идеята с яйцата е прекрасна :)
    Прегръдки и усмихнати предпразнични дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, използвах тези череши - http://www.serenaltd.com/bg/1a2291/, без костилка, меки и вкусни
      Поздрави и хубави празнични дни!

      Изтриване
  4. Признавам си, че първо ме грабнаха великолепните снимки, но и рецептата си я бива! Подносът е уникален и леееекинко завидях! Светли празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) радвам се, че си го купих преди няколко години,
      въпреки че по някое време си мислех как само ми се пречка ...

      Благодаря ти, поздрави и светли празници!

      Изтриване
  5. Дано, дано ми остане време за нещо подобно ( че с тоя сняг планирам пак да скиорстваме тия дни). Страхотно оригинална идея, Диди!Хубава предпразнична седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ако не сега, може би друг път ...
      скиорстването е по-важно : )

      Изтриване
  6. Първото нещо което видях беше подноса и се влюбих :) не че козуначения венец и марципановите яйца не са прелестни, просто всяко нещо е на мястото си и презентацията ти ме завладя цялостно!
    Поздрави, Диди!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. да, тук изпъква с цялата си прелест, даже аз го харесах повече от преди : )
      Благодаря, Таня!
      Хубав празник!

      Изтриване
  7. Диди,
    прекрасен венец! Тези марципановите яйца и аз съм ги заплюла тия дни да ги направя, но в Lidl са пуснали готови такива :) и изглеждат супер. Весели празници на теб, другарче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. не знаех, че има такива готови, така е още по-лесно : )
      Прегръдки и хубави празнични дни, Дани!

      Изтриване
  8. Диди, разкошна плитка! А идеята за марципановите яйца много ми хареса, запазвам си я за догодина :)
    Светъл празник!

    ОтговорИзтриване