29.11.16

постен таханов кейк



Зима. 
Един от четирите ми любими сезона. 
Първият сняг идва навреме. Комбинацията  със 
зимни подправки и плодове е задължителна за 
уютни следобеди, стоплени с чаша чай и ароматно печиво. 


Този кейк претърпя известни трансформации и се отдалечи от първоначалната рецепта, но
 всички промени се случиха за добро. 
Наситен вкус, плътна текстура, силен аромат на ром, канела и карамфил. 
Хрупкава основа от печени орехи. 
Всичко е на мястото си, толкова познато и толкова различно.













постен кейк с тахан
за форма с диаметър 18-20 см

180 г пълнозърнест сусамов тахан
120 г светла тръстикова захар
30 г тъмна захар демерара
50 мл тъмен качествен ром
150 мл прясно изстискан сок от портокал
1 с.л. настъргана портокалова кора
1 ч.л. цейлонска канела на прах
8-10 карамфилчета
250 - 270 г брашно
1 1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
щипка сол
70 - 100 г орехи

Орехите се запичат и нарязват на едро. Разпределят се на дъното на намаслена и набрашнена форма за печене, чието дъно е облицовано с хартия за печене. Брашното се пресява заедно с бакпулвера, содата и солта. Стриват се зрънцата карамфил. Захарта и тахана се разбъркват с дървена лъжица 4-5 минути. Ако таханът е много гъст, добавя се 1/2 - 1 с.л. сусамово олио или зехтин до получаване на гъста лепкава смес. На три части се прибавя алкохолът, разбърква се добре. Поетапно се добавя портокаловия сок, заедно с подправките. Разбърква се  и на два пъти се прибавя брашнената смес. Получава се много гъсто лепнещо тесто. Прехвърля се с помощта на лъжица във формата върху орехите, като се внимава ядките да не се  размесват с него, а да останат като единен слой на дъното. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 45 минути или докато пробна клечка излиза суха от сместа. Първите 10 минути от печенето може да се включи и вентилатор. готовият кейк се изважда от формата и се охлажда върху решетка. Подходящ за сервиране с чай, резени ябълка, кафе. Съхранява се свободно покрит с памучна кърпа.





3 коментара:

  1. Диди, радвам се, че чета прекрасни рецепти от теб. Кексът изглежда страхотно, определено ще го пробвам и мисля да направя промени - ще добавя кокосово брашно и ще намаля количеството захар, ще пробвам с мед да видим какъв ще е резултата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И с това количество захар не е много сладък, с мед ще ти се получи добре. Смятах да пробвам и вариант с пълнозърнесто брашно, но ще бъде след известно време, че вече изядохме два един след друг докато напасна рецептата в този вид )

      Изтриване
  2. Както винаги класа!!!! Яна

    ОтговорИзтриване